Geen druiven plukken als het regent
Vanochtend hebben we instructie gehad over het plukproces. Over hoe voorzichtig je de druiven moet behandelen. Wist ik veel dat het gistingsproces al begin op het moment dat een druifje loskomt van de tros. En dat gistingsproces moet zo laat mogelijk op gang komen. Aan de lopende band zijn drie prioriteiten gesteld, eerst de kleine rode druifjes eruit, dan de rottige druifjes (alleen die zijn er vrijwel niet) en als laatste de ieniemienie groene baby druifjes. En dan gaat het de pers en rechtstreeks het vat in. Niets te druiven stampen met je blote voeten. Wel bizar dat je zo dicht op het wijnmaak proces zit.
Maar nu dus even niet.
Caroline ontvangt ons hartelijk en wijst ons de weg. Vanuit het park bij het kasteel zie je de rivier de Dordogne stromen. Alles is groen en er is volop ruimte. Ruimte voor mijn twee seconden tent. Okay. Vijf minuten dan. Huubhuub Barbatruc, tent in de lucht en hij staat. Alleen geen hamer. Haringen kunnen ook met een steen de grond in. Toch maar bij m’n buren vragen. Die zes haringen zijn op die manier zo de grond in. Inruimen en dan kan de auto weg. Die heeft echt een weekje vakantie en kijkt uit over de wijngaard.
Steeds meer mensen verzamelen aan de lange tafel voor het kasteel. Zowel mensen die alleen zijn gekomen als mensen die samen zijn gekomen. Jong en wat ouder. Uit Amsterdam, Rotterdam, Tilburg; uit allerlei uithoeken. Het diner is binnen. Een lange tafel. Flessen wijn op tafel. Ilja heet ons allemaal welkom. En iedereen zich kort voor. Ik ben blij dat ik hier ook aan tafel zit. Ik heb zin in morgen. Maar eerst een onrustige nacht. Het regent. Volop. De meesten slapen slecht. Ik ook. Maar vol ongeduld begint iedereen aan de eerste dag. Na de instructie gaan we de wijngaard in. Wat een teleurstelling dat het regent. Maar de kwaliteit van de wijn gaat uiteraard voor.
Viva la TomTom ;-)
ReplyDelete